Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Ügynökügyek feltárása: saját m
  2009-02-25 17:12:27, szerda
 
  Ügynökügyek feltárása: saját magát szavazta le a kormány

Gyurcsány Ferenc egy nappal korábban még fontosnak tartotta a kérdés rendezését
Kósa András 2009-02-25 11:39

Hírszerző

A kormánytagok és az MSZP-frakció túlnyomó többségének tartózkodása is kellett ahhoz, hogy ne szülessen parlamenti határozat a Kenedi-bizottság javaslatainak törvénybe iktatásáról az ügynökmúlt feltárásával kapcsolatban. Pedig a kormány múlt héten még támogatta a határozatot, és Gyurcsány Ferenc is fontosnak tartotta az ügynökmúlt rendezését egy vasárnapi találkozón.

Nem kapott többséget a parlamentben hétfőn az a határozati javaslat, amely az ügynökmúlt feltárásának anomáliáit rendezte volna a Kenedi-bizottság jelentése alapján. A Fidesz és az SZDSZ képviselői támogatták az indítvány tárgysorozatba vételét, az MSZP-frakció túlnyomó többsége, valamint öt MDF-es honatya tartózkodott. A szocialista frakció döntése azért is furcsa, mert a kormány a múlt héten még maga is támogatta a határozati javaslatot. Lapunkat erről tájékoztatta a kormányszóvivői iroda, de a kabinet képviselője ezt a parlament alkotmányügyi bizottságának csütörtöki ülésén maga is elmondta.

Úgy tudjuk egyébként, hogy a miniszterelnök a vasárnapi értelmiségi találkozón - miközben a harmadik köztársaság értékeiről beszélt - külön kitért az ügynökmúlt feldolgozásának szükségességére, mint a demokratikus államberendezkedés egyik fontos részére. Ehhez képest egy nappal később a parlamentben Puch László kivételével (aki nemmel szavazott) gyakorlatilag a teljes MSZP-frakció a "tartózkodik" gombot nyomta meg - köztük a kormány jelen lévő tagjai és Gyurcsány Ferenc is, így a parlament nem vette tárgysorozatba a jelentésről szóló határozati javaslatot.

Nem kaptunk választ a kérdésre

Igennel szavazott egyébként a szocialisták közül Botka Lajosné, Donáth László, Fogarasiné Deák Valéria, valamint Mécs Imre; szintén tartózkodott viszont Gyenesei István önkormányzati miniszter, független képviselő, valamint a volt fideszes hosszú nevű kormánybiztos, Császár Antal.

A kormányszóvivői irodának több kérdést is feltettünk ezzel kapcsolatban - például azt, miért gondolta meg magát a kormány és a miniszterelnök néhány nap alatt. A szóvivői iroda egymondatos válasza szerint "a kormány felkérte az igazságügyi és rendészeti minisztert, hogy a hatályos alkotmányi keretek tiszteletben tartásával készítse elő a Kenedi-bizottság jelentéséből fakadó jogalkotási lépéseket". (Ezt követően megkérdeztük, hogy kapott-e bármilyen határidőt a munkára Draskovics Tibor, erre egyelőre nem kaptunk választ.)

Az általunk megkérdezett szocialista képviselők egyébként azt mondták, a hétfői frakcióülésen egyszerűen csak arról tájékoztatták őket, hogy ennél a napirendi pontnál tartózkodni kell majd.

Úgy tűnik, az ügynökmúlt aktái jó ideig nem tárulhatnak még fel

"Azért döntöttünk a tartózkodás mellett a frakcióülésen, mert így elegánsabb" - mondta lapunknak Tóth Károly, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának szocialista alelnöke. A képviselő szerint "abban teljes az egyetértés az SZDSZ-szel, hogy a mágnesszalagok tartalmát ki kell nyerni, majd az érvényben lévő titoktartási szabályok mellett fel kell dolgozni". Tóth Károly ugyanakkor azt mondta a Hírszerzőnek: "minden további lépéshez egyetlenegy feltétel hiányzik, legalábbis személyes véleményem szerint. Az, hogy az SZDSZ mondja ki: 1991 után teljesen törvényesen működtek. Ezek után részemről semmi akadálya annak, hogy kiszélesítsük a kutatható dokumentumok körét a jelenleg még minősített iratok között is".

A Kenedi-bizottságnak ugyanakkor az egyik legsúlyosabb megállapítása éppen az, hogy a szolgálatok időnként valótlanságokat állítottak az iratokról, még kormánytagoknak is, olyan dokumentumokat is visszatartottak, amelyeket nyilvánossá kellett volna tenniük. Ugyanerre hivatkozva utasította el lapunknak adott nyilatkozatában Tóth Károly álláspontját Gulyás József liberális képviselő is.

"Egyértelműen kiderül a jelentésből, hogy a törvénytelen iratmegsemmisítések, a kartonok eltüntetése a rendszerváltást követően is folytatódtak, valamint az is, hogy a szolgálatok nem tartották be a 2003/III-as törvény előírásait, és jogellenesen tartottak vissza iratokat" - mondta lapunknak a politikus. Gulyás József szerint a kormány visszatáncolását saját korábbi vállalásaitól talán az magyarázhatja, hogy "időt akar nyerni egy saját javaslat kidolgozására". "Nem vagyok ugyanakkor optimista ezzel kapcsolatban, látva a kormány és a szocialisták hozzáállását, attól tartok, valamilyen torzó születik majd" - mondta a képviselő.

"A Jobbikot igazolja a döntés"

A parlamenti szavazásnál szintén öten tartózkodtak az MDF-ből, konkrétan Dávid Ibolya, Csapody Miklós, Herényi Károly, Karsai Péter, Lengyel Zoltán. Gulyás József ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a parlamentben a szavazás után Kóka János liberális frakcióvezetőnek azt mondták az MDF-es képviselők, azért tartózkodtak, mert "a válságban ennél van fontosabb dolguk is, mint ezzel foglalkozni". Az MDF részéről többször kerestük telefonon Herényi Károly frakcióvezetőt, a titkárságán visszahívást ígértek, ez cikkünk megjelenéséig nem történt meg.

"Az ilyen döntésekkel, mint amelyek a titkosszolgálati múlt feltárása ügyében eddig születtek, minden magyar párt azt az érzést erősíti a választópolgárokban, hogy hazudnak nekik, átverik őket, és ezzel valójában a Jobbik, és más szélsőséges politikai erők érveit erősítik azzal kapcsolatban, hogy a magyar parlamentben összejátszanak egymással a pártok" - mondta lapunknak Ungváry Krisztián, a Kenedi-bizottság tagja.

"Én úgy hallottam, vasárnap a zártkörű értelmiségi találkozón a kormányfő ígéretet tett egy az ügynökkérdést rendező átfogó törvény megalkotására. Ehhez képest képmutató, hogy a parlamentben a szocialista politikusok tartózkodásukkal akadályozzák meg, hogy a bizottság ajánlásairól szóló határozatból legyen valami" - mondta a Kenedi-bizottság másik tagja. Varga László szerint a kormány úgy tekint rájuk: "a mór megtette kötelességét, a mór elment", így nem lehet tudni, mi lesz a jelentéssel. "Mi történészként nem tudunk mást tenni, mint folytatni a kutatásokat, és az eredményeket a nyilvánosság elé tárni, valamint levonni a következtetést: a magyar demokrácia ezt a kérdést húsz év alatt sem volt képes rendezni."
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: titkosszolgálati, tartózkodásukkal, frakcióvezetőnek, nemzetbiztonsági, visszatáncolását, nyilatkozatában, rendszerváltást, valótlanságokat, kormányszóvivői, feldolgozásának, szükségességére, kormánytagoknak, visszatartottak, mágnesszalagok, miniszterelnök, tárgysorozatba, dokumentumokat, következtetést, összejátszanak, frakcióvezetőt, megjelenéséig, gyakorlatilag, frakcióülésen, kiszélesítsük, javaslatainak, kormánybiztos, önkormányzati, megalkotására, megállapítása, ügynökkérdést, kidolgozására, tájékoztatták, bizottságának, magyarázhatja, vállalásaitól, alkotmányügyi, nappal korábban, kérdés rendezését, ügynökmúlt feltárásával, kormány múlt, ügynökmúlt rendezését, vasárnapi találkozón, parlamentben hétfőn, ügynökmúlt feltárásának, indítvány tárgysorozatba, szocialista frakció, múlt héten, határozati javaslatot, kormányszóvivői iroda, kabinet képviselője, parlament alkotmányügyi, vasárnapi értelmiségi, Gyurcsány Ferenc, Kósa András, Puch László, Botka Lajosné, Donáth László, Fogarasiné Deák Valéria, Mécs Imre, Gyenesei István, Császár Antal, Draskovics Tibor, Tóth Károly, Gulyás József, Dávid Ibolya, Csapody Miklós, Herényi Károly, Karsai Péter, Lengyel Zoltán, Kóka János, Ungváry Krisztián, Varga László,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus...  Facebookon kaptam  Kellemes esti időtöltést  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Rögtön puha Mézes Krémes  Gondolatok az életről és szere...  Facebookon kaptam  Messziről jött ember  Messziről jött ember  Facebookon kaptam  A Gömb  Életművészet  Esti kép  Gaál Viktor gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gábor Dénes gondolata  Gondolatok az életről és szere...  Az udvariasság alapja: önismer...  Aki szeret, annak senki sem id...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 23  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Tavasz  Facebookon kaptam  Gondolatok az életről és szere...  Ahogy emelkedik a rezgés...  Volt egy...  Facebookon kaptam  A lelki élet nem arról szól, ....  Búzaszentelés  Gaál Viktor gondolata  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Gizike bar...  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  Nehezen engedem  Ez a jó az alvásban.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A könnyek összegyűjtése  Szép Ernő - Virágzó akácfák  Beney Zsuzsa - Tavasz  Minden gyerek jó.  Két tekintet van  Bizonyos kulturális szint nélk...  Facebookon kaptam  Különös!  A föld szépségéért  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esti kép  Gaál Viktor gondolata  Volt egy...  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szent György napi hiedelmek, s...  Mindenünk, amink van, amit sze...  A hét szűk esztendő  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 24  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Volt egy...  Facebookon kaptam  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Facebookon kaptam  802 esztendeje, 1222. április ...  A világnak égető szüksége van ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Emlék  A fák lelke  Aki szeret, annak senki sem id...  Facebookon kaptam Krisztinától  Az udvariasság alapja: önismer...  Föld napja április 22  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Facebookon kaptam  Két ember becsülete  Viharban csak az a fa marad ál...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
nappal korábban, kérdés rendezését, ügynökmúlt feltárásával, kormány múlt, ügynökmúlt rendezését, vasárnapi találkozón, parlamentben hétfőn, ügynökmúlt feltárásának, indítvány tárgysorozatba, szocialista frakció, múlt héten, határozati javaslatot, kormányszóvivői iroda, kabinet képviselője, parlament alkotmányügyi, vasárnapi értelmiségi, harmadik köztársaság, ügynökmúlt feldolgozásának, nappal később, parlamentben Puch, teljes MSZP-frakció, kormány jelen, jelentésről szóló, szocialisták közül, volt fideszes, kormányszóvivői irodának, miniszterelnök néhány, szóvivői iroda, kormány felkérte, hatályos alkotmányi, munkára Draskovics, általunk megkérdezett, hétfői frakcióülésen, napirendi pontnál, ügynökmúlt aktái, tartózkodás mellett, parlament nemzetbiztonsági, képviselő szerint, mágnesszalagok tartalmát, érvényben lévő, kutatható dokumentumok, egyik legsúlyosabb, szolgálatok időnként, kartonok eltüntetése, rendszerváltást követően, kormány visszatáncolását, saját javaslat, szocialisták hozzáállását, parlamenti szavazásnál, szavazás után, válságban ennél, titkárságán visszahívást, ilyen döntésekkel, titkosszolgálati múlt, érzést erősíti, magyar parlamentben, zártkörű értelmiségi, kormányfő ígéretet, szocialista politikusok, bizottság ajánlásairól, magyar demokrácia, kérdést húsz, titkosszolgálati, tartózkodásukkal, frakcióvezetőnek, nemzetbiztonsági, visszatáncolását, nyilatkozatában, rendszerváltást, valótlanságokat, kormányszóvivői, feldolgozásának, szükségességére, kormánytagoknak, visszatartottak, mágnesszalagok, miniszterelnök, tárgysorozatba, dokumentumokat, következtetést, összejátszanak, frakcióvezetőt, megjelenéséig, gyakorlatilag, frakcióülésen, kiszélesítsük, javaslatainak, kormánybiztos, önkormányzati, megalkotására, megállapítása, ügynökkérdést, kidolgozására, tájékoztatták, bizottságának, magyarázhatja, vállalásaitól, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 6073
  • e Hét: 20303
  • e Hónap: 31414
  • e Év: 184910
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.